Студенти й магістранти відвідали музей В.О.Сухомлинського у Павлиші

У переддень зими магістрантів та чотирикурсників природничого факультету разом із викладачами кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І.А. Зязюна Ю.П. Кращенком, Ю.І. Боловацькою, гостинно прийняли у Педагогічно-меморіальному музеї В.О. Сухомлинського та Павлиській загальноосвітній школі Офунуфріївського району Кіровоградської області. Довга дорога не завадила студентам насолодитися екскурсією музеєм, замріяно пройти будівлями, що були споруджені за задумом і під керівництвом Василя Олександровича і які зараз діють як частина школи, вдихнувши неповторну атмосферу Павлиша. Сама екскурсія складалася з трьох частин. Експозиція музею розкрила біографічну та наукову сторону життя видатного Вчителя, шлях від сина бідного теслі до титана української педагогіки. Безцінні спогади його колеги, вчителя математики Галини Григорівни Шевченко (Арищенко), яка працювала завучем у Павлиській школі часів директорування В.О. Сухомлинського (1968-1970 рр.), дали змогу ближче поглянути на непересічну особистість. Як часто зараз ми можемо побачити директора, який із дня у день зустрічав учнів і колег на подвір’ї та був готовий відповісти на будь-яке запитання? А нинішня школа слугує доказом того, що справа життя її колишнього директора донині запалює творче натхнення педагогічного загалу. Невичерпні традиції сухомлинської Школи Радості сіють добро у дитячих серцях і донині не тільки у стінах школи, а далеко за межами Кіровоградщини і навіть України. Оскільки, педагогічний спадок В.О.Сухомлинського цінують у багатьох іноземних країнах.

Враженнями від поїздки ділиться Тетяна Поскурня, студентка групи П-43 природничого факультету «Найвизначнішою подією цієї поїздки стала зустріч з Шевченко Галиною Григорівною – людиною великої душі, яка щиро любить свою роботу педагога. Вона повідала нам про свою історію становлення як педагога та про те, якою людиною був В.О. Сухомлинський. Василь Олександрович жив школою, постійно знаходився в оточенні дітей, кожного ранку зустрічав дітей на порозі школи, завжди йшов на допомогу дітям та вчителям. Був дуже ерудованою людиною, дуже любив читати і де б він не був завжди привозив з собою книги. Роботи Василя Олександровича – це перлини педагогічної майстерності. Він прагнув у кожній дитині відкрити творця, поставити на самобутньо-творчий шлях. (…) Ця поїздка стала ще однією нагодою переконатись чи стане педагогічна нива нашою стихією, в якій ми себе знайдемо. Відвідавши різні корпуси Павлишської школи, педагогічно-меморіальний музей В.О. Сухомлинського, ознайомившись із його творчістю, ходячи стежинами, де ступала його нога ми розуміємо, що він педагог із великої літери. Він творив у школі Людину – найбільшу з усіх цінностей світу».

Висловлюємо вдячність за організаційну підтримку поїздки декану природничого факультету, професору М. В. Гриньовій й завідувачу кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І. А. Зязюна. Особлива подяка директорові педагогічно-меморіального музею В.О. Сухомлинського З.Ю. Ткаченко, науковому співробітнику музею В.Ф. Рожепі, директорові НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей імені В.О. Сухомлинського» В.Ф. Деркач.

 

 

Інформацію підготувала Неля Штепа, 

студентка групи Ін-26 факульту філології та журналістики