Макаренкознавчий вимір актуальних питань соціальної адаптації особистості

Щорічна науково-практична конференція, присвячена А.С. Макаренку, на кафедрі педагогічної майстерності та менеджменту імені І.А. Зязюна

13-14 березня 2017 року на кафедрі педагогічної майстерності та менеджменту імені І.А. Зязюна проходила ХVІ Міжнародна науково-практична конференція «Макаренкознавчий вимір актуальних питань соціальної адаптації особистості», яка є щорічною і традиційно проводиться до дня народження видатного педагога. Цього року у науковому заході взяли участь понад 80 науковців з України (Київ, Кременчук, Умань, Миколаїв, Мукачево, Івано-Франківськ, Вінниця, Суми, Чернігів, Харків, Рівне) та зарубіжжя (Польща, Ізраїль, Німеччина, Італія, Казахстан) долучившись до обговорення актуальних питань із проблем педагогіки А.С. Макаренка як практики створення умов становлення і розвитку людського в людині, виховання молоді в полінаціональному середовищі на традиціях макаренківської педагогіки, професійної підготовки сучасного вчителя та менеджера в контексті вивчення педагогічних і управлінських дисциплін.

Програмою науково-практичної конференції була передбачена спільна робота науковців та постійної комісії Полтавської обласної ради з питань освіти, науки та культури у виїзному форматі на базі Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей імені А.С. Макаренка Полтавської обласної ради.

Урочистості почалися біля пам’ятника А.С.Макаренку на територїї музею-заповідника А.С. Макаренка. На відкритті конференції виступили представники громадськості та наукової спільноти. П.В. Ворона привітав учасників наукового заходу від імені депутатського корпусу та голови комісії з питань освіти, науки та культури С.М. Шевчука, закликав до об’єднання зусиль місцевої громади та науковців із метою відродження традицій і національного розвитку. Директор Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей імені А.С. Макаренка В.І. Шульга відзначив наукову та практичну значущість таких інтегрованих заходів, об’єднаних спільною метою – формування свідомого громадянина та конкурентоспроможного фахівця. Декан природничого факультету Полтавського НПУ імені В.Г. Короленка М.В. Гриньова долучилася до привітань учасникам семінару, подякувала депутатській спільноті за співпрацю та передала директора гімназії В.І. Шульзі подяку від ректорату за багаторічну плідну співпрацю у підготовці висококваліфікованих фахівців та у діяльності Міжнародної макаренківської асоціації.

Виступи учасників за тематикою конференції були доповнені виступами студентів природничого факультету, які презентували спеціальності факультету для учнів старших класів гімназії. У свою чергу, учнівські колективи навчального закладу порадували учасників чудовими виступами та інсценуваннями. Для педагогічного колективу та громади були презентовані спеціальності магістратури за спеціалізаціями менеджменту – «Управління навчальним закладом», «Управління проектами», «Управління інноваційною діяльністю» кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І.А. Зязюна, які забезпечують підготовку компетентних і конкурентоспроможних керівників для відповідних галузей.